Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

Особливості прийняття спадщини дитиною.

Дата: 09.08.2022 12:25
Кількість переглядів: 4603

До Пулинського бюро правової допомоги надходять  звернення громадян, які частіше бажають отримати відповіді на питання, що стосуються реалізації їхніх спадкових прав. Зокрема поширеним є питання прийняття спадщини дитиною.

          Чинним законодавством (Цивільним кодексом України та Законом України «Про нотаріат») встановлені гарантії захисту прав дітей при оформленні спадщини.

          За загальним правилом, для того, щоб прийняти спадщину потрібно подати заяву до нотаріуса протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою. Але, малолітня (до 14 років) або неповнолітня (від 14 до 18 років) особа вважається такою, що прийняла спадщину, якщо не відмовилася від неї у встановленому порядку.

          Таким чином, законодавець з метою захисту прав дітей закріплює безумовний принцип прийняття ними спадщини. Це означає, що якщо спадкоємці на момент відкриття спадщини були малолітніми чи неповнолітніми дітьми, і з якихось причин батьки або опікуни чи піклувальники не подали заяву про прийняття ними спадщини від імені та в інтересах дітей спадкодавця і не відмовилися від спадщини, вважається, що спадщину діти прийняли і без подачі заяви до нотаріуса.

          Від імені малолітньої дитини заяву про прийняття спадщини подають її батьки (усиновлювачі) чи опікун. А от особа, яка досягла 14 років (стала неповнолітньою), має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків (усиновлювачів) чи піклувальника.

          Відповідно до законодавства батьки (усиновлювачі), опікун має змогу відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній особі, але зробити це можуть лише з письмового дозволу органу опіки та піклування. Це робиться для того, щоб недобросовісні дорослі не зловживали своїм правом не на користь неповнолітньої дитини.

          Малолітні й неповнолітні діти спадкодавця незалежно від змісту заповіту спадкують половину тієї частки, яка б належала їм у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Тобто законодавець захистив дітей спадкодавця на той випадок, коли є заповіт на користь іншої особи. Обов’язкова частка має складати половину від розміру, який би успадкувала дитина в разі, якби заповіту не існувало і спадкування було б не за заповітом, а за законом. Цей розмір може бути зменшений судом за наявності обставин, які мають істотне значення, але повністю відмінити обов’язкову частку малолітніх і неповнолітніх дітей ніхто не має права.


          Слід наголосити, що про видачу свідоцтва про право на спадщину на ім’я неповнолітнього чи недієздатного спадкоємця нотаріус або уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування повідомляє органи опіки та піклування за місцем проживання спадкоємця для охорони його майнових інтересів. Це робиться для контролю і запобіганню зловживання в даній сфері.

          Увага!!! З 24 лютого 2022 року в Україні запроваджено правовий режим воєнного стану. Враховуючи це законодавством передбачено, що під час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

          Також в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. За відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу. Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі."

 

 Якщо виникли питання звертайтесь до Пулинскького бюро правової допомоги. Наша адреса: 12001, вул. Незалежності 12,  смт. Пулини  Житомирської області. Телефон:(04131) 3-12-19

E-mail:pulynske@legalaid.zt.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь