Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО НОРОВІРУС?

Дата: 14.12.2022 08:12
Кількість переглядів: 982

Фото без описуНоровірусна інфекція  (інша назва  «шлунковий грип») - гостре вірусне захворювання, що проявляється переважно синдромом гастроентериту. Основними симптомами є нудота, блювання, болі, бурчання в животі та рідкі водянисті випорожнення, рідше - виражена температурна реакція організму, респіраторні прояви.  

Цифри і факти

•  Норовірусна інфекція являє собою вірусне ураження кишечника. Уперше збудники хвороби були виділені 1972 року в США і на честь місця відкриття названі вірусами Норфолк.

•  Типова сезонність вірусу  - зимовий час. Влітку спалахи можуть зустрічатися в організованих дитячих колективах.

•  Норовіруси є причинами кишкових інфекцій у 50-90% випадків хвороби дорослих і 30% дітей шкільного віку.

Групами ризику при норовірусному ураженні вважаються діти, люди з І-ю  групою крові, вагітні, особи похилого віку, ВІЛ-інфіковані.

Поширення норовірусу має повсюдний характер. Доведено, що менш ніж 10 вірусних частинок достатньо, щоб під час потрапляння в шлунково-кишковий тракт здорової дорослої людини викликати захворювання.

•  Норовіруси вражають населення всіх вікових груп, спалахи норовірусного гастроентериту виникають серед дітей шкільного віку, дорослих і літніх людей. Норовіруси досить стабільні та мають високу стійкість щодо фізичних і хімічних впливів, можуть довго зберігати інфекційні властивості (до 28 днів і більше) на різних видах поверхонь.

•  Щорічно у світі потрапляють до лікарень близько 1 мільйона людей з норо вірусною інфекцією.

В Україні у 2021 році  зафіксовано п'ять спалахів норовірусної інфекції, в результаті якої постраждали 69 громадян, з них 64 дитини. 

 

Шляхи  зараження норо вірусом

  1. Контактно-побутовий: вірус потрапляє в організм із немитих рук, предметів побуту, посуду.
  2. Харчовий: інфекція стає наслідком вживання в їжу немитих плодів або продуктів, які були заражені хворою людиною під час приготування їжі.
  3. Водний: випивається вода, що містить вірус.
  4. Повітряно-крапельний: зараження відбувається внаслідок вдихання повітря, що містить вірусні частинки.

Симптоми зараження норовірусом

У разі потрапляння в організм людини норовірус починає розмножуватися в тонкому кишечнику. Інкубаційний (прихований) період триває від 24 до 48 годин. Перші симптоми з'являються приблизно через 1-2 доби і після зараження:

загальне погане самопочуття;

нудота, блювота;

підвищення температури тіла (несильне);

 діарея;

 симптоми загальної інтоксикації: сильна слабкість і блідість шкіри.

Лікування норовірусу

Норовірусна інфекція, як правило, самовиліковується. Людині потрібно лише відпочивати і пити багато рідини, оскільки захворювання сприяє зневодненню. Якщо зі зневодненням не боротися - його наслідками можуть стати  серйозні порушення.

  Не слід відвідувати велелюдні місця та контактувати з іншими людьми, доки не настане остаточне одужання або не припиниться діарея. У будинку, де перебуває хворий, потрібно проводити   ретельне прибирання з елементами дезінфекції, за можливості людина має бути ізольована в окрему кімнату.

Норовірус вельми життєздатний: вологе прибирання зі звичайними мийними та спиртовмісними засобами не забезпечує знищення. Вірус стійкий до висихання, нагрівання до 60 градусів, заморожування, прекрасно зберігається в льоду. Гине тільки від хлорвмісних дезінфекційних засобів високої концентрації та під час кип'ятіння.

 

Профілактика норовірусної  інфекції:  

дотримання правил особистої гігієни (ретельне миття рук перед їжею і приготуванням їжі, після туалету, змивання фекалій при закритій кришці унітазу);

дезінфекція комп'ютерної клавіатури, «мишки», поверхні телефону;

•  вживання гарантовано безпечної води та напоїв (кип'ячена  або   бутильована вода, напої у фабричній упаковці);

унеможливлення контактів із людьми, які мають найменші прояви нездоров'я, особливо розлади травлення;

ізоляція хворого в окреме приміщення, виділення окремого посуду з його кип'ятінням після приймання їжі з подальшим миттям.

 

  Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь