Обережно вірусний гепатит А !!!
В осінній сезон 2023 року різко почала збільшуватися захворюваність на вірусний гепатит А. За даними МОЗ України зареєстровано спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області, де зареєстровано 279 випадків захворювання. В результаті цього на Вінниччині було оголошено надзвичайний стан. Також реєструвалися випадки захворювання в Івано-Франківській, Закарпатській, Дніпропетровській областях. В Житомирській області з початку року зареєстровано два випадки захворювання.
Вірусний гепатит А - це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10-15 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:
1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються
відповідними службами;
3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
4. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип`ятити не менше 10 -15 хв., дати відстоятися;
Двічі на рік проводити профілактичну дезінфекцію джерел водопостачання
5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
9. Обмежити відвідування (особливо дітей ) сім‘ї де зареєстровані випадки захворювання на гепатит А .
Виконання цих простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом А.
ЖИТОМИРСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ