Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

РАК ШЛУНКА: СИМПТОМИ, ФАКТОРИ РИЗИКУ, ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 19.02.2024 12:21
Кількість переглядів: 722

Фото без описуРак шлунка – це злоякісне новоутворення, яке може розвинутися в будь-якій частині шлунка і поширитися на лімфатичні вузли та інші органи.

Більшість пухлин шлунка – це аденокарцинома. Інші гістологічні типи раку шлунка включають лімфому, лейоміосаркому, нейроендокринні пухлини і плоскоклітинну карциному, GIST (гастро-інтестинальні пухлини), але вони зустрічаються рідко.

 

До найпоширеніших симптомів раку шлунка належать:  утруднене ковтання (дисфагія), біль або печіння під час ковтання,  незрозуміла втрата ваги,  біль у животі, нетравлення шлунка (диспепсія), швидке насичення після їжі в невеликих кількостях, нудота, аж до блювоти, тривала втрата апетиту, чорний кал, постійна і прогресуюча втома через низький рівень еритроцитів (анемія), відраза до м’ясної їжі.

 

Факторами ризику раку шлунка є:

1. Зараження бактеріями Helicobacter pylori.

2. Дієта з високим вмістом солоної та копченої їжі.

3. Дієта з низьким вмістом фруктів та овочів.

4. Вживання алкоголю.

5. Куріння.

6. Зараження вірусом Епштейна-Барр.

7. Вік старший за 50 років.

8. Наявність родичів  хворих на рак шлунка.

 

Скринінг призначений для проведення дослідження в широкій групі людей (або популяції в цілому), які мають підвищений ризик виникнення пухлини. У більшості країн не практикується скринінг населення на виявлення раку шлунка через відсутність простих і дешевих методів обстеження та специфічних маркерів.

 

В Японії, де рак шлунка продовжує очолювати список злоякісних новоутворень, що є причиною смерті населення, розроблено два методи скринінгу, а саме:

1. Особам, старшим за 50 років, проводять гастроскопію з подальшим наглядом за тими, у кого знайдено шлункову  патологію.

2. Особам із підвищеним ризиком раку шлунка проводиться двоконтрастна  рентгенографія шлунка.

 

Фактором  ризику раку шлунку є інфікування  бактеріями Helicobacter pylori. Для виявлення хелікобактерної інфекції на сьогодні використовується кілька способів:

1.Тест на наявність антитіл в крові. Аналіз крові показує, утворилися в організмі антитіла до бактерій Helicobacter pylori - їх наявність означає присутність збудника і, відповідно, ризики для здоров`я.

2. Дихальний тест, який заснований на біохімічному методі визначення наявності в організмі хелікобактер по уреатній активності бактерії.

3. Фекальний тест. Антиген, присутній у фекаліях, також вказує на присутність хелікобактерної інфекції, дозволяє оцінити ефективність лікування, спрямовану на усунення Helicobacter pylori або підтвердити попередньо поставлений діагноз.

   Слід ще раз підкреслити, що єдиним критерієм ефективності скринінгових програм є зниження смертності від цього захворювання, а не виявлення більшої кількості цієї патології .

 

Можливо знизити ризик розвитку раку шлунка, виконуючи такі дії:

Обмежити кількість алкоголю.

Не курити.

Уникати вживання копчених і маринованих продуктів, а також солоного м’яса та риби.

Більше вживати свіжі фрукти й овочі та багато цільнозернових продуктів, таких як цільнозерновий хліб, крупи, макарони та рис.

Підтримуйте здорову вагу тіла.

Будьте здорові та не хворійте!

 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь