АСПЕКТИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Збалансоване харчування важливе як для фізичного та
розумового розвитку дитини, так і для психологічного добробуту.
Вживання корисних продуктів допомагає підтримувати оптимальну
вагу, запобігає ризику виникнення цукрового діабету та захворювань
серцево-судинної системи. У поєднанні з активним способом життя
сприяє збереженню здоров’я – у дитинстві та в дорослому житті.
КЛЮЧОВІ ПРИНЦИПИ ХАРЧУВАННЯ
Ключовими принципами здорового харчування, на які варто звертати увагу під
час спілкування з дітьми, є:
відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам організму, що
забезпечує стабільну нормальну вагу;
дотримання кількісного та якісного балансу за основними харчовими та
біологічно активними речовинами в добовому раціоні;
здорова харчова поведінка та дотримання режиму харчування;
споживання свіжоприготовленої їжі з мінімальним додаванням солі, тваринних
жирів, цукру;
уживання достатньої кількості рідини, насамперед чистої питної води або
інших несолодких напоїв.
ПРОФІЛАКТИЧНА РОБОТА З УЧНЯМИ РІЗНОГО ВІКУ
Роботу з дітьми для розвитку навичок піклування про власне здоров’я, а отже й
розвитку навичок здорового харчування, потрібно проводити з урахуванням
вікових особливостей їхнього фізичного, психологічного та соціального
розвитку.
МОЛОДШИЙ ШКІЛЬНИЙ ВІК
Діти молодшого шкільного віку ще не мають повної автономії і є менш
самостійними. Розклад дня, режим харчування та місце перебування молодших
школярів є під контролем батьків та вчителів. Цей період важливо використати
для розвитку в дітей навичок здорового харчування, уміння відрізняти здорову
їжу від нездорової, формування головних гігієнічних навичок.
Сьогодні все більш поширеним стає споживання їжі та одночасний перегляд чи
використання гаджетів, що заважає дітям зосередитися на споживанні їжі.
Якщо під час їжі дитина сидить за комп’ютером, дивиться телевізор, читає
новини в телефоні – це може призвести до надмірного споживання їжі,
особливо нездорової.
ПІДЛІТКОВИЙ ВІК
Підлітковий вік – це стадія життя, коли відбуваються основні фізичні,
психологічні й соціальні зміни. Саме в ці роки формуються навички поведінки
та звичок, пов’язаних зі здоров’ям.
У підлітковому віці відбувається стрімкий фізичний розвиток, статеве
дозрівання, змінюється характер, уподобання, поведінка дитини. Цей вік
називають часом можливостей та часом ризиків.
Щоб краще пізнати себе та своє оточення й продемонструвати, що вже дорослі,
підлітки намагаються визначити межі дозволеного, досліджують власні
можливості, самостверджуються. У цьому віці вони самі вирішують, що і коли
їм їсти, більше часу проводять поза домом і закладом освіти.
Порівняно з дітьми молодшого шкільного віку, учні й учениці середньої
школи та старшокласники рідше харчуються в шкільній їдальні. Отже,
частіше споживають готову їжу, придбану в магазинах, закладах швидкого
харчування, яка зазвичай містить надмірну кількість солі, цукру та
трансжири.
Житомирське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області