Гепатит А - хвороба брудних рук
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) –
це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі
інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак
через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками
інфекцій навесні і восени.
Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у
віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії.
Характерні піки при багаторічних спостереженнях, приблизно раз в 3-5 років
гепатит А діагностують частіше ніж в інші роки.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в
тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та
передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та
харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети
побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням
температури до 38,5 0 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим
першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення
апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому
підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення
(кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
Приблизно у 80% хворих реєструється без жовтянична форма, що
зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг
хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням
режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного
захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів
та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий
імунітет.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше
реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та
навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
• використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену
воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
• не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду
воду з незнайомих джерел водопостачання;
• при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі
мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
• перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре
промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
• чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити
руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного
відвідування туалету;
• не займатись самолікуванням, при появі перших ознак
захворювання терміново звернутись до лікаря.
Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та
ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.
Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню
протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих
закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після
останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових
щеплень.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання
поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального
благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою,
дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття
фруктів та овочів.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом
А є проведення вакцинації.
ЖИТОМИРСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО
УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ
ОБЛАСТІ