Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

COVID-19: ВЧАСНЕ ТЕСТУВАННЯ ЗАПОБІГАЄ ПОШИРЕННЮ ХВОРОБИ

Дата: 18.11.2022 12:29
Кількість переглядів: 1046

Фото без описуТурбота про своє та здоров’я близьких – це обов’язок кожного під час війни. Тому у разі появи симптомів ГРВІ необхідно зробити тест на COVID-19, щоб встановити точний діагноз.  Лише так можна подбати про себе і близьких, запобігти новим спалахам захворювання і не навантажувати систему охорони здоров’я.

Вчасне тестування захищає ваших  близьких і людей із груп ризику, стримує розповсюдження хвороби.

У разі появи симптомів ГРВІ (підвищеної температури, головного болю, втоми, кашлю, болю в горлі, чхання, нежитю тощо):

зателефонуйте сімейному лікарю або зверніться в найближчий медичний заклад;

отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів через 5 днів із дати їх виникнення або з дати позитивного результату тестування.

 У разі  появи симптомів ГРВІ  - зробіть безоплатне тестування.

 Нині доступні 2 типи тестування на COVID-19:

  1. ПЛР-тести. Їхня чутливість найбільша в період між 7 і 14 днями після інфікування. Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;

 

  1. Швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2. Їх використовують на ранніх стадіях захворювання і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки.  Перевагою цих тестів  є швидке та легке виконання (результат готовий через  15–30 хвилин. Проте точність - зазвичай нижча. Результати таких тестів найбільш достовірні в умовах інтенсивної циркуляції вірусу серед населення й у тих випадках, коли зразок матеріалу береться в період найбільшої заразності носія інфекції. Якщо експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

 

Швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 може безоплатно зробити сімейний лікар людям із підозрою на COVID-19 чи з ознаками інших ГРВІ.   Також в аптеках можна придбати експрес-тести на COVID-19, які можна зробити вдома. Вони теж визначають антиген вірусу SARS-CoV-2 у зразку мазка з носоглотки. Зверніть увагу, що їхній результат не є підставою для встановлення заключного діагнозу.  Щоб встановити діагноз та за потреби отримати листок про непрацездатність — зверніться до свого сімейного лікаря. 

У разі виникнення питань – телефонуйте на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я:  0-800-60-20- 19.

 

Більше інформації про різновиди тестування на COVID-19:

https://covid19.gov.ua/chasti-pytannia-faq

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь