Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

АНТИБІОТИКИ ТА АЛКОГОЛЬ – НЕСУМІСНІ

Дата: 24.11.2022 14:24
Кількість переглядів: 1107

Фото без опису АНТИБІОТИКИ  ТА  АЛКОГОЛЬ  –  НЕСУМІСНІ

Досить поширеною  є стереотипна думка щодо «корисності» алкоголю під час  застудних захворюваннях. Мовляв – «від горілки будь-який вірус загине».  Насправді це - хибна уява.

Під час прийому будь-яких ліків лікарі радять відмовитися від вживання будь-якої алкогольної продукції.  Чому?  Тому що алкоголь  здатен  знизити терапевтичний ефект медикаментів, створюючи додаткове навантаження на організм. Причина - властивості алкоголю, які можуть руйнувати діючу речовину ліків, вплинути на їхнє виведення з організму і знизити їхній антибактеріальний ефект.

Все вище описане стосується й несумісності  алкоголю з антибіотиками.  Таке поєднання може призвести до цілого ряду проблем зі здоров’ям:

•  Під час прийому   прописаних лікарем антибіотиків  виникає додаткове навантаження на печінку, а ефект препарату знижується. Можливі тяжкі порушення в діяльності печінки. Під час лікування навантаження на неї значно підвищується. Якщо пацієнт додатково п'є алкоголь - може розвинутися гепатит, печінкова недостатність, жовтяниця та інші захворювання.

•  Крім того, алкоголь може прискорювати або загальмовувати виведення компонентів препаратів з організму. У першому випадку лікування буде неефективним, у другому - виникне додаткове навантаження на внутрішні органи, можлива навіть інтоксикація організму.

•  Через зниження ефективності лікування у бактерій-збудників може з'явитися стійкість до антибіотика. Це може погіршити прогноз захворювання, збільшити терміни лікування і вимагати заміни препарату.

На деяких людей спиртне справляє заспокійливий ефект  - як і окремі види антибіотиків. Тому їх спільне вживання може призвести до пригнічення центральної нервової системи (сонливості, млявості).

•  Можливі й  алергічні реакції. При цьому повторні прийоми алкоголю можуть їх посилювати: від шкірних висипань до анафілактичного шоку, що може призвести  навіть до смерті. 

Під час лікування варто утримуватися від усіх видів алкогольних напоїв, зокрема й слабоалкогольних.  Важливо, що після завершення курсу антибіотиків не слід кидатися «надолужувати згаяне»  у вживанні спиртного. Слід дати  організму оговтатися після лікування, вивести ліки. А найкраще – взагалі відмовитися від прийому спиртного. Адже безпечної дози алкоголю   не існує.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь