Ботулізм. Небезпечне захворювання!
Взимку, коли із задоволенням починаємо вживати заготовлену з літа консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема, ботулізм.Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом.
Упродовж 2023 року в Житомирській області зареєстровано 9 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років (жителі м.Овруча, с.Каленське, с.Слобода, с.Сорокопень Коростенського району; смт Романів, с.Новий Любар Житомирського району; Баранівської міської громади Звягельського району, м.Бердичіва та м.Житомира). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: тушонка та паштет із свинини, тушонка куряча, тушонка з качиного та гусячого м’яса, рибні консерви та кабачки консервовані.
На початку січня 2024 року вже зареєстрований 1 випадок з 1 постраждалим в с.Таращанка Звягельського району. Причиною захворювання стала мꞌясна тушонка з домашньої птиці (качки) домашнього виготовлення.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, солоної і копченої рибі домашнього приготування, шинці.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин. Ботулінічний токсин вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.
До перших симптомів ботулізму відносять наступні:
-
Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
-
Нудота, нестримне блювання.
-
Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.
Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.
Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.
Далі з’являються неврологічні симптоми:
-
Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.
-
Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
-
Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
-
М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
-
Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті.
-
Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Профілактика захворювання:
-
при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
-
дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
-
гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
-
при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
-
безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
-
при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
-
найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
-
категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби