ВІТАМІНИ НАВКОЛО НАС: СТОЛОВИЙ БУРЯК
ВІТАМІНИ НАВКОЛО НАС: СТОЛОВИЙ БУРЯК
З давніх давен люди використовували цей овоч, в основному, як лікарську
рослину, а вже пізніше як овочеву. Вживали в їжу лише листки, бо
коренеплід був несмачний. Багато часу пройшло з тих пір, аж поки отримали
буряк із червоним коренеплодом, який має ніжний соковитий м’якуш. Нині
буряк столовий — найпоширеніша і найбільш вживана овочева культура, яка
має багатий хімічний склад по вмісту поживних речовин.
✔ Сік буряка виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію.
Він стимулює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує
розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину,
підвищує міцність кровоносних капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє
протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі, позитивно
впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір. Відомі й протизапальні та
ранозагоювальні властивості соку буряка столового.
✔ Вживання буряка є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі,
тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки,
атонії кишечника, хронічних запорах.
✔ Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин,
багатий клітковиною.
✔ Страви з буряка володіють лікувально-дієтичними властивостями,
впливають на обмін речовин і кровотворення. Особливо корисно вживати
буряк в салатах, борщі людям, які страждають ожирінням, захворюваннями
печінки і нирок.
✔ Три столові ложки соку з сирого буряка і картоплі, що приймаються
щодня, допомагають здолати неврози, депресивні стани і нервові розлади.
Листя буряка знімає головні болі. Потріть в руках буряковий лист і
прикладіть його на лоб — через п’ятнадцять хвилин головний біль
відступить.
✔ Буряк має протизапальну і ранозагоювальну властивості. Кашку з сирих
коренеплодів рекомендують прикладати до пухлин і виразок для їх
розм’якшення, а також використовувати для зняття зубного болю. Буряк
також вважається відмінним засобом від цинги.
✔ У народній медицині для підвищення рівня гемоглобіну в крові
використовували буряк у поєднанні з морквою та чорною редькою. З цих
овочів відтискають сік (1:1:1) і зливають у темну пляшку. Обліплюють її
тістом і ставлять у духовку або піч «упрівати». Після цього суміш треба пити
по 1 столовій ложці тричі на день.
✔ Також червоний коренеплід містить багато йоду. А це — здоров’я
щитоподібної залози — пам’ять, бадьорість, працездатність.
Крім того важливо знати:
Червоний буряк (коренеплід і бадилля) цінне джерело фолату. Фолат - це
основа для утворення натуральної фолієвої кислоти. Фолієва кислота
омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров'яних
тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок,
набагато корисніше, ніж фолієва кислота отримана синтетично. Щоденне
вживання буряка дозволяє виключити добавки фолієвої кислоти отриманої
штучно.
Лютеїн і зеаксантин містяться в червоному буряку у великій кількості,
допомагаючи загальмувати і навіть вилікувати макулярну дегенерацію і інші
хвороби очей, допомагаючи людям похилого віку впоратися з проблемами із
зором.
Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними
властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації
організму, завдяки наявності фітонутрієнтів.
Буряк бореться з раком, бадьорить, покращує зір . Корисні властивості
столового буряка робить його гідним Вашого раціону харчування. Листя
буряка смаком схожі на шпинат і дуже поживні. Листя добре зберігаються в
холодильнику і вживаються гурманами в свіжому вигляді, з додаванням
невеликої кількості рослинного масла, соку лимона або лайма, приправлені
спеціями.
Увага! Кому не можна вживати буряк.
Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового
міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній
хворобі. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити
діабетикам. Не рекомендується продукт при гастриті.
Будьте здорові та не хворійте!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».