ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ І ВІДМОВИ ВІД НАДМІРНОСТЕЙ У ЇЖІ
2 червня відмічається День здорового харчування та відмови від
надмірностей у їжі. Його основна мета – привернути увагу населення до
питань культури харчування.
Правильне харчування, тобто належна, добре збалансована їжа, в
поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі
гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення
імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і
психічного розвитку та зниження продуктивності.
На жаль, люди споживають більше продуктів з високим вмістом калорій,
жирів, цукрів, солі, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та
інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного,
збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних
особливостей, таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності,
наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування.
Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:
-фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;
-щонайменше 400 г фруктів та овочів в день, крім картоплі та інших
коренеплодів, що містять крохмаль;
-вільні цукри повинні складати менше ніж 10% від загальної споживаної
енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає
близько 2000 калорій в день;
-жири повинні складати менше ніж 30% від загальної споживаної енергії
(необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі,
авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій
оліях);
-споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.
Фахівці ДУ «Житомирський ОЦКПХ нагадують основні принципи
правильного харчування:
-дотримуватися здорового харчування та уникати переїдання;
-меню повинно бути різноманітним та включати якомога більше
різноманітних продуктів;
-калорійність споживаних в день страв повинна заповнювати
енергетичні витрати, але не перевищувати рекомендовану добову норму
для кожної вікової та статевої категорії;
-не забувати про мікронутрієнти, додавати до раціону йодовану сіль і
продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій;
-зважати на розмір порції та співвідношення компонентів;
-раціон змінювати відповідно до віку і поточних потреб, враховувати
це перш, ніж змінювати меню.
Правильне харчування дає нам змогу рости, розвиватися та
підтримувати життєдіяльність. Крім цього воно сприяє зміцненню імунітету
та є дієвим методом профілактики багатьох захворювань. Дотримання правил
здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами
скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань.
Бережіть своє здоров’я!