Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як вид кримінального покарання

Дата: 15.09.2023 16:24
Кількість переглядів: 265

Фото без опису Фото без опису

Уповноважений орган з питань пробації (далі - орган пробації) є органом виконання покарань, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та пробації.

Одним із основних завдань та функцій органу пробації є виконання кримінальних покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

На обліку Житомирського районного сектору №8 філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській обліку перебувають особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами. 

Позбавлення права керувати транспортними засобами призначається відповідно до  Кримінального кодексу України:

  • за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років;
  • за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

15 вересня 2023 року в приміщенні сектору поліцейської діяльності №1 відділення поліції №4 Житомирського районного управління ГУНП в Житомирській області для суб’єктів пробації районного сектору №8 проведено профілактичну бесіду на тему: «Порядок та умови відбування додаткової міри покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами».

Під час розмови начальник сектору поліцейської діяльності №1 старший лейтенант поліції Віталій Шевчук роз’яснив присутнім про права людини і громадянина, передбаченими Конституцією України, крім обмежень, визначених законами України і встановлених рішенням суду, правові наслідки за ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Також нагадав, що на  особа, яка ухиляється від відбування покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами, уповноважений орган з питань пробації надсилає матеріали до територіальних органів Національної поліції України для відповідного реагування. Згідно зі статтею 389 КК України ухилення засудженого від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на той самий строк.

Також начальник СД №1 В. Шевчук розповів засудженим особам про порядок отримання права керувати транспортним засобом після спливу додаткової міри покарання та про необхідні документи, які потрібні для звернення в територіальний сервісний центр МВС.

Житомирський районний сектор №8

філії Державної установи «Центр пробації»

у Житомирській області

(смт. Пулини)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь