A A A K K K
для людей із порушенням зору
Курненська громада
Житомирська область, Житомирський район

Обережно вірусний гепатит А !!!

Дата: 06.11.2023 15:35
Кількість переглядів: 343

        В осінній сезон 2023 року різко почала збільшуватися захворюваність на вірусний гепатит А. За даними МОЗ України  зареєстровано спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області, де зареєстровано 279 випадків захворювання.  В результаті цього на Вінниччині було оголошено надзвичайний стан. Також реєструвалися випадки захворювання в Івано-Франківській, Закарпатській, Дніпропетровській областях. В Житомирській області з початку року зареєстровано два випадки захворювання.

           Вірусний гепатит А - це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10-15 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.

2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються

відповідними службами;

3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

4.  Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип`ятити не менше 10 -15 хв., дати відстоятися;

Двічі на рік проводити  профілактичну  дезінфекцію  джерел водопостачання

5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;

7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;

8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

9. Обмежити  відвідування   (особливо дітей ) сім‘ї  де зареєстровані  випадки  захворювання  на  гепатит А .

Виконання цих простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом  А.

ЖИТОМИРСЬКЕ  РАЙОННЕ  УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь