« Основні вимоги до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку»
Для створення безпечних умов для життя і здоров’я дітей під час їх оздоровчої
кампанії фахівці Держпродспоживслужби здійснюють відповідні заходи при
підготовці та під час функціонування дитячих закладів оздоровлення та
відпочинку.
Сьогодні розповідаємо про вимоги до утримання території закладу
оздоровлення та його приміщень, які перевіряють наші фахівці:
· територія оздоровчого закладу має бути впорядкованою;
· забороняється висаджувати зелені насадження (дерева, кущі) колючі, з
отруйними плодами та дрібним насінням, що викликають алергію у дітей;
· має бути забезпечене регулярне скошування трави для попередження
розповсюдження кліщів, а також заміна піску в пісочницях не рідше 1 разу на
місяць.
Перед прийомом дітей в усіх приміщеннях закладу мають бути проведені
ремонтні роботи та генеральне прибирання. Заклад має бути забезпечений
достатньою кількістю інвентарю (шафи, ліжка, приліжкові тумбочки, стільці та
інше) в робочому стані. Перед оздоровчим сезоном має проводитись хімічна
обробка подушок, матраців та ковдр. Медичний пункт має бути забезпечений
медичним обладнанням та медикаментами відповідно до нормативів,
затверджених Міністерством охорони здоров’я України.
Керівник закладу повинен забезпечити дієвий контроль за роботою
харчоблоків, справністю технологічного та холодильного обладнання,
організацією харчування, дотриманням санітарно-гігієнічного,
протиепідемічного та дезінфекційного режимів в приміщеннях. Також
забезпечити дотримання температурного режиму в приміщеннях, фізичним
вихованням і загартовуванням дітей, дотриманням фізіологічних норм
навантаження під час проведення спортивних змагань і трудової діяльності у
закладах оздоровлення та відпочинку для дітей.
Під час підготовки закладів оздоровлення та відпочинку до оздоровчого сезону
має бути проведена чистка та дезінфекція резервуарів системи водопостачання.
Дитячі заклади мають бути забезпечені доброякісною питною водою відповідно
до встановлених вимог, що підтверджено результатами лабораторних
досліджень за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Перед
початком роботи обов’язковому порядку повинні проводитись керівником
закладу заходи з дезінфекції, дезінфекції та дератизації, про що необхідно
надати фахівцю Держпродспоживслужби відповідні договора та акти
виконаних робіт. Також керівнику необхідно забезпечувати регулярний вивіз
побутових відходів відповідно до вимог санітарного законодавства та мати
відповідні підтверджуючі документи.
Житомирське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби