ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ
Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти. Однак
саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові
інфекції і стає актуальним виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних
захворювань (ГКІ), які несуть значну небезпеку для здоров’я людини.
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина
(особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання
в легкій, "стертій" формі); бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників,
але сам не хворіє).
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена
вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також
комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових
інфекцій проникають в організм через рот людини і активно
розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви
хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в
зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього
ужитку.
Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій -
здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.
Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і
розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються
сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у
зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах
харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню:
купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих
ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування
населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.
Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки
шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У
більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність
шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто
уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих
захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад,
більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для
технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з
перевірених вододжерел;
кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття
фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з
відкритих водойм;
молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з
використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів
харчування;
всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в
контейнерах з кришкою, знищувати мух;
ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та
вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом,
забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби
дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
Увага!
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та
інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно
звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і
безпеки для оточуючих.
Житомирське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області