Профілактика ботулізму
За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних
органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у
розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один
летальний. За аналогічний період 2023 року територіальними органами
Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків
ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з
початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із
вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2
постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього
виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням
ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані
із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція
невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної
торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в
магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1
постраждалим – фактор інфікування не встановлений.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які
пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового
виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний
із вживанням страви «суші» (Запорізька область).
Ботулізм - дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання
викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum.
Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які
виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання -
копчених, в'ялених, м'ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса,
риби, овочів та грибів).
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення
захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних
гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів
харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак
псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів
теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному
місці і бажано не більше року;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки
технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням
профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного
контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не
використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в
закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання,
наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну
придатності;
- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою
проточною водою для видалення залишків ґрунту.
Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні
вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних
ринках.
Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного
доступу - переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий
продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для
споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до
статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:
- повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові
фізичної особи - підприємця;
- місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце
фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
- ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер
облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або
серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої
релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера
облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це
відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.
Будьте обачні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби