Як запобігти захворюванню на сальмонельоз
Сальмонельоз – гостре інфекційне
захворювання тварин, птахів та людей,
збудником якого є патогенні мікроорганізми –
сальмонели. Відомо більше 2200 типів
сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для
людини.
Сальмонельоз – це зооноз з фекально-
оральним механізмом передачі. Зараження
відбувається аліментарним шляхом у 90-96% випадків, а також водним та
побутовим шляхами. Механічно переносити сальмонели на кінчиках лапок
здатні мухи, таргани.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика
рогата худоба, свині, вівці, коні, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими і стертими формами хвороби,
а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського харчування, дитячих
дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках.
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти
тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні
інфікованих м’яса та м’ясних продуктів, яєць, особливо коли вони додаються в
різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг), а
також вживання риби і морепродуктів, молока і молокопродуктів, овочів та
фруктів.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та
готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні
спільного кухонного приладдя.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від 2-6 годин до 2-3 днів.
Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла і
наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість).
Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією
у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота та часта блювота.
Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають
водянистого, пінистого характеру, смердючі, іноді відзначається їх зеленуватий
відтінок.
Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі
продовжують виділяти збудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщо
бактеріоносійство затягується більше трьох місяців, його визнають хронічним.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати
певні правила:
15:06 06.08.2024